以2006年全国卷I第60题"The author planned to stop at Oklahoma City______."为例。此题乍看C项"to pay at the cash register"和D项"to have more gas for his car"都对，因为原文中有这么一句"While I Was standing in line at the cash register，I said hello to an older couple who were also paying for gas"。很明显作者是停下来付款加油时，偶遇一对老夫妇并问好，似乎选项C和D本身都没错，但题干问的是"作者计划在俄克拉荷马市逗留的原因"，如果考生没有理解题干，就会误选C项或D项。正确选项应为A项"to visit a friend"。
以2006年全国卷I第57题"It can be inferred that greyhounds_______. "为例。此题乍看应选B项"like staying in bed all day"，因为原文中有这么一句"especially they would much rather be at home in bed than walking around outside". 殊不知选项中加了"all day"，使意思绝对化了。正确选项应为D项"need some exercise outdoors"。考生若注意不到此细节的变化，势必造成失分。
以2006年全国卷Ⅰ第67题"We may infer from the last two paragraphs that______. "为例。干扰项C项"English courses are necessary for foreign students"就是这种情况，而正确答案应为A项"different teaching methods should be used"。解答这类考题时考生还应注意问题中有无"In the author’s opinion"或"According to the passage"之类的限定语。
例如，2006年北京卷第73题"What did Loftus find out from her research?"的正确答案为B项"People Can be led to believe in something false."。而误选C项"People tend to forget their childhood experiences. "的考生显然是根据文中"it came up with an account of their early childhood experiences… The researchers then changed this detail into a manufactured memory through leading questions"的信息得出的，但它只不过是表层信息，其对原文信息的转述并不全面。
例如，2006年全国卷I第69题"What is the text mainly about______."的正确答案为D项"Life after retirement"。干扰项A项"Learning to paint in later life"与C项"An artist turned teacher"极具迷惑性，但它们只是文章中的某个细节信息。考生如果不清楚细节信息与短文主题之间的关系，就容易犯概括不准确的错误。
Which of the following is true about the working class?
A. They are often employed as skilled and semi-skilled workers.
B. They are often offered jobs with high incomes.
C. They are often considered lazy and dishonest.
D. They are often exploited by the public.
此题为事实细节题，可以采用排除法。由文章第一段第一、二句 "Members of the working class have blue-collar jobs. They are construction workers, truck drivers, mechanics, steel workers, electricians, and the like." 可知，蓝领阶层的薪水不高这个事实，据此先排除B项；由第一段最后一句"They consider themselves to be respectable and hard working and they look down upon members of the ’lower’ class, whom they often consider to be lazy, dishonest, and too ready to exploit public assistance."可知，蓝领阶层是受人尊敬的、勤劳的群体，他们看不起那些懒惰、欺诈别人、依靠别人捐款生活的阶层，故排除C、D两项，正确答案为A项。
…When she was still in her early 30s, publishing essays in such important magazines as Partisan Review, she appeared as the symbol of American cultural life, trying hard to follow every new development in literature, film and art. With great effort and serious judgment, Sontag walked at the latest edges of world culture.
The underlined sentence in Paragraph 1 means Sontag _____________.
A. was a symbol of American cultural life
B. developed world literature，film and art
C. published many essays about world culture
D. kept pace with the newest development of world culture
解答本题可以用定位法。与题干意思相近的句子是上一句"she appeared as the symbol of American cultural life，trying hard to follow every new development in literature, film and art"。许多考生误选了A项，他们忽略了原文中出现的"appeared as"，意为"似乎，好像"，增加了句意的不确定性。故D项为最佳答案。
According to White, why were the women surveyed more likely to use old computers?
A. Most office workers use old computers.
B. They do some of their work with computers.
C. Dealing with new equipment can cause anxiety.
D. They are easier to be satisfied with new technology.
文章最后两段提到，接受调查的三个国家的妇女更有可能使用旧电脑，而英国比法国和德国使用up-to-date computers的人更多，最后一段分析了其中的原因"continually having to deal with new technology can also be a source of worry…the frequent change of equipment is also, or could be，a main cause of dissatisfaction"。由此可以推断，不断更新的技术也会使人产生焦虑，导致负面情绪的产生，所以被调查的妇女更喜欢使用旧电脑。
To cover a small piece of burning wood with a basin in order to stop the fire is all example of____________.
A. separating the fire B. reducing the heat
C. removing the fuel D. cutting off the oxygen
本题为一道常识题，考生根据自己学过的化学知识可知，燃烧要具备三要素：可燃物、氧气和温度，这有助于理解第二段首句"Since fuel, oxygen and heat must be present in order for fire to exist, one or more of these things must be removed or reduced to extinguish a fire"的意思；另外，通过第三段内容"Another method of extinguishing fire is by cutting off the oxygen. This is usually done by covering the fire with sand, steam or some other things."可以推断出：用cover的方法来灭火属于cutting off the oxygen的范畴。
The old man put on his spectacles and began to read.
根据句子后部分began to read可以猜出spectacle的意思为’"眼镜"。
They will be on the night shift---from midnight to 6 a. m. ---next week.
The type of meter is called multi-meter, which is used to measure electricity.
The family had just moved and the young woman was feeling a little melancholy on that Sunday in May. After all, it was Mother’s day and 800 miles separated her from her parents in another state far away.