例1：In the 19th century England people liked to go to the seaside. In those days, ladies wore long bathing dresses, and men wore bathing suits. Women did not walk about on the beach(沙滩)in their bathing dresses. They hired a bathing machine. A bathing machine was used for changing in, and for taking the bather down to the sea. It cost 2 pence(便士) to hire a machine and an attendant(侍者). When she had paid, the bather climbed up the back steps and got into the bathing machine . Then she changed into her bathing dress. When she had changed, the machine was pulled down to the sea. The bathing machine stoped in the water and the bather went down the front steps into the water. If she did not want to get into the sea, the attendant pulled her in.（1996NMET）
①In 19th century people who used the bathing machine usually did the following things. Which is the right order for doing them?
a. Changing into bathing clothes b. Getting out of the bathing machine
c. Paying 2 pence d. Getting into the bathing machine
e. Being taken down the beach f. Getting into the water
A. e, d, a, b, f, c B. c, d, a, e, b, f C. c, d, e, a, b, f D. d, a, e, b, f, c
[分析]答案B 题目要求找出利用bathing machine游泳的程序，显然，租用一个bathing machine是要先付钱的，所以 c就是第一个动作，下水 f 应该是最后一个动作了。这样用排除法就可以排除 A和 D 项。再看 B和C项，从第一段倒数第三句可知先a后e，故选 B。
We offer a wide choice of bachelor’s degrees (学位) for international students, which includes: Arts, Communication Studies, Social Sciences, etc. Bachelor of Music and Bachelor of Education are only for New Zealand citizens, for further information: email@example.com.
Tuition fees are different from department to department, generally from $5,000 to $6,000 a year. For further information: firstname.lastname@example.org.
You can have a room in a 4-bedroom flat, which will cost about $100 a month with other regular living costs of about $150 a month for one person. For further information: acc@waikato. ac.nz
The Student Health Service provides excellent medical services for students. The Medical Centre is open five days a week, including student holidays with four doctor’s and nurses to meet your medical needs. For further information: email@example.com.
The Centre is a great place to have sports activities. Trained exercise teachers can help you work out a training plan and keep you active. The sports hall has volleyball, basketball and indoor football courts and a swimming pool as well. There are also a large number of sports clubs at Waikato. For further information: sport@ waikato.ac.nz（2005安徽卷）
②You have to pay at least ______ a year if you study at the University of Waikato.
A. $5,250 B. $8,000 C. $9,000 D. $11,000
[分析]B此题为计算题。我们从所选的这些事实来看，文章中所说的Tuition Fees 每年需要from $5,000 to $6,000，而a 4-bedroom flat, which will cost about $100 a month，一年需要$1200,另外的other regular living costs of about $150 a month for one person经过计算可以知道一年需要$1800，加起来一年至少需要$8000。
例3：The Channel Islands are a group of British-owned islands lying in the English Channel(海峡), 10 to 30 miles off the French coast, and 70 to 90 miles from the English coast. There are ten islands with a total land area of 75 square miles and a total population of 123,000. The three largest islands, Jersey, Guernsey, and Alderney, have long been known for the fine breeds(品种)of cattle that are raised on them and named after them.
In earliest known history the islands were considered part of Normandy, which was part of France, but the ruler of Normandy became king of England in 1066, and from then on the islands were looked upon as British land. English control was unbroken until World War II, when the Germans held the islands for five years.
Although people on the islands speak both languages and they are considered English, their customs are more French than English.（2000年北京春季）
③Which of the following maps gives the right position of the Channel Islands?
Br = Britain Fr = France Ch = Channel Islands
[分析]C这是一道识图题。从第一段：The Channel Islands are a group of British-owned islands lying in the English Channel(海峡), 10 to 30 miles off the French coast, and 70 to 90 miles from the English coast.可以推断选项C正确地表达了The Channel Islands的位置
例4：Tristan da Cunha, a 38-square-mile island, is the farthest inhabited island in the world, according to the Guinness Book of Records. It is 1,510miles southwest of its nearest neighbor, St. Helena, and 1,950miles west of Africa. Discovered by the Portuguese admiral（葡萄牙海军上将）of the same name in 1506, and settled in 1810, the island belongs to Great Britain and has a population of a few hundred.
Coming in a close second –- and often wrongly mentioned as the most distant land － is Easter Island, which lies 1,260 miles east of its nearest neighbor, Pitcairn Island, and 2,300 miles west of South America.
The mountainous 64-square-mile island was settled around the 5th century, supposedly by people who were lost at sea. They had no connection with the outside world for more than a thousand years, giving them plenty of time to build more than 1,000 huge stone figures, called moai, for which the island is most famous.
On Easter Sunday, 1772, however, settlers from Holland moved in and gave the island its name. Today, 2,000 people live on the Chilean territory （智利领土）. They share on street, a small airport, and a few hours of television per day.（2003年全国）
④It can be learned from the text that the island of Tristan da Cunha _____________.
A．was named after its discoverer B．got its name from Holland settlers
C．was named by the British government D．got its name from the Guinness Book of Records
[分析]本篇选材涉及地理，为我们介绍了两座最为偏远的小岛(farthest／most distant inhabited islands)，一为吉尼斯大全(Guinness Book of Records)所认定的Tristan da Cunha；另一为复活岛(Easter lsland)．文中出现了比较多的专有名词．
本题问及Tristan da Cunha小岛的命名．如能通过浏览把握本文篇章结构，则可看出，关于该岛的内容都在第1段：运用寻读(SCANNING)技巧可以找到与本题相关的线索 (关键词name)出现在该段结尾句里，通读全句可以得出答案：Discovered by the Portuguese admiral of the same name (as the island)．．．，与选项A一致．[答案] A
⑤Which of the following is most famous for moai?
A．Tristan da Cunha. B．Pitcairn Island.． C. Easter Island. D．St. Helena.
[分析]本题涉及关于moai( = stone figures)的一个细节问题：其所在地．4个选项均为岛名，因此不能依此线索查找．要按题干中所问，从第3段里找到moai所在的岛；但这里仅提到 the island，循此线索往上追寻：(3段结尾)the island = (3段开头)the mountainous 64-squaremile sland = (2段中)Easter lsland，即为答案．[答案] C
另外3个国家中，有的与此岛并不相干(A．Britain；C．Portugal)；有的则只是历史上的过客(B．Holland)．最大干扰项为B项．这些误选者显然只注意了短文结尾段中的On Easter Sunday，1722，however，settlers from Holland moved in and gave the island its name，却忽略了其中的时间因素，同样，也没能对于紧接此后的Today，2，000 people live on the Chilean territory予以足够关注，对于时态变化所传递的信息差异意识不够导致了这些考生在理解上的偏差，因而失误．[答案]D
例5：When she looked ahead. Florence Chadwick saw nothing but a solid wall of fog. Her body was numb. She had been swimming for nearly sixteen hours. Already she was the first woman to swim the English Channel in both directions. Now at the age of 34, her goal was to become the first woman to swim from Catalina to the California coast.
On that fourth of July morning 1952, the sea was like an ice bath and the fog was so dense. She could hardly see her support boats. Sharks cruised toward her figure, only to be driven away by rifle shots. Against the frigid grip of the sea, she struggled on, hour after hour, while millions watched on national television.
Alongside Florence in one of the boats, her mother and here trainer offered encouragement. They told her it wasn’t much farther. But all she could see was fog. They urged her not to quit. She never had… until then. With only a half mile to go, she asked to be pulled out.
⑦What does “she never had…”in the third paragraph mean?
A. She had never been so desperate. B. She had never thought of giving it up.
C. She had never seen such thick fog. D. She had never swum across the strait before.
[分析]根据上下文they urged her not to quit,以及with only a half mile to go, she asked to be pulled out. 可以推断出，她当时并没有想放弃，只不过是后来情况变化了。答案：B
例6：Decision-thinking is not unlike poker--- it often matters not only what you think , but also what others think you think and what you think they think you think . The mental process（过程） is similar . Naturally , this card game has often been of considerable interest to people who are , by any standards , good thinkers .
The great mathematician John von Neumann was one of the founders of game theory . In particular , he showed that all games fall into two classes ; there are what he called games of ‘perfect information’, games like chess where the players can’t hide anything or play tricks ; they don’t win by chance , but by means of logic and skills . Then there are games of ‘imperfect information’, like poker, in which it is impossible to know in advance that one course of action is better than another.
One mistaken idea about business is that it can be treated as a game of perfect information. Quite the reverse, business, politics, life itself are games which we must normally play with very imperfect information. Business decisions are often made with many unknown and unknowable factors（因素）, which would ever puzzle best poker players . But few business people find it comfortable to admit that they are taking a chance , and many still prefer to believe that they are playing chess , not poker.
⑧An important factor in a game of imperfect information is _______.